ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η τρομοκρατία στην Ευρώπη και η αφύλαχτη Ελλάδα.

21/03/2024

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στους σημαντικούς στόχους της τρομοκρατίας ή αυτό εκτιμά η δυτική γεωστρατηγική, δεν σημαίνει όμως, ότι είναι σε στάδιο πέραν του κινδύνου. Ζούμε την καθημερινότητα μας αιθεροβατώντας, αισθανόμενοι ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι, ότι η Ελλάδα ανέλαβε τον ρόλο της πρώτης και μεγαλύτερης σε αριθμούς χώρας υποδοχής μεταναστών. Η τεράστια εισροή ατόμων στον ελληνικό έδαφος και οι πολλές είσοδοι στη χώρα από γη και θάλασσα, καθώς και με παράνομα μέσα σίγουρα επέτρεψαν σε εξτρεμιστές, να εισέλθουν στην ελληνική κοινωνία. Σε συνδυασμό με το καθεστώς από το οποίο προήρθαν πολλοί μετανάστες, χωρίς δηλαδή έγγραφα ταυτοποίησης λόγω του πολέμου, εντείνεται η άποψη ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιοι ακριβώς ζουν στην ελληνική επικράτεια αυτή τη στιγμή.

 

“Θεωρώ επιτακτική ανάγκη της ΕΕ αλλά κυρίως της Ελλάδας να ληφθούν μέτρα προστασίας και αποτροπής τρομοκρατικών απειλών άμεσα”

 

Αυτό είναι και το μεγάλο μας λάθος. Το γεγονός, ότι τρομοκρατικές ενέργειες δεν είναι τόσο συχνές πλέον στα πρωτοσέλιδα και στις ειδήσεις δεν σημαίνει, ότι δεν γίνονται. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι στην κύρια λίστα στόχων για τρομοκρατικά χτυπήματα στο ευρωπαϊκό έδαφος, γνωρίζουν καλά τους κινδύνους και έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του εθνικού τους χώρου. Το ότι δεν ακούμε για τρομοκρατικά χτυπήματα οφείλεται στα μέτρα αποτροπής των εν λόγω κρατών και όχι στην εξάλειψη της τρομοκρατίας παγκοσμίως.

Θεωρώ επιτακτική ανάγκη της ΕΕ αλλά κυρίως της Ελλάδας να ληφθούν μέτρα προστασίας και αποτροπής τρομοκρατικών απειλών άμεσα. Είμαστε τυχεροί μέχρι σήμερα, αυτό όμως δεν σημαίνει, πως θα συνεχίσουμε να είμαστε και σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να αφήνουμε την ασφάλεια, την ευημερία και ακόμα περισσότερο το πολύτιμο αγαθό της ζωής μας σε τυχαιότητες.