ΝΕΑ

Η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ θα ωφελήσει κυρίως την Περιφέρεια.

insider.gr

Ένταση έχει προκαλέσει στην πολιτική σκηνή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, αντί για την ενίσχυσή του. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, υπέβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν με ανακοίνωση και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τη δική του οπτική καταθέτει μιλώντας στο Insider, o τ. πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, λόγω της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποδειχθεί χρήσιμη σε περιφερειακά νοσοκομεία και σε περιοχές που στερούνται δομών ιδιωτικής υγείας, όπου ασθενείς και γιατροί χρειάζεται να ταξιδεύουν προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίες ιατρικές πράξεις», αναφέρει ο τ. πρόεδρος του ΠΙΣ. Ωστόσο, κρίνει απαραίτητη μια περίοδο προσαρμογής, μέχρι να μπορέσει να καλυφθεί «το χάσμα νοοτροπίας» που υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και την ευελιξία στην πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου.

Απαλλαγή από μετακινήσεις
Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι ιδιώτες ιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

«Έτσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, χρεώνει ό,τι προσφέρει. Για να γίνει αυτή η σύνδεση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα προηγηθούν συζητήσεις για ζητήματα που είναι αυτονόητα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά καθόλου αυτονόητα στο κρατικό νοσοκομείο», αναφέρει ο Δρ Εξαδάκτυλος. Και προσθέτει: «Είμαι θετικός, το μέτρο κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν είναι μείζονος σημασίας παρέμβαση. Ούτε αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του δημόσιου συστήματος υγείας, ούτε θα γίνει και καμία επανάσταση. Η τροπολογία δεν αποσκοπεί να καλύψει σε ειδικότητες το δημόσιο σύστημα, αλλά την έλλειψη ιδιωτικών υποδομών σε ορισμένες περιοχές, ενώ παράλληλα θα έχει και κάποια έσοδα το δημόσιο από αυτήν την δραστηριότητα».

Τα παραδείγματα του Διδυμότειχου και της Φλώρινας
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης του, ο Δρ Εξαδάκτυλος αναφέρεται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών, στις οποίες η παρέμβαση θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για γιατρούς και ασθενείς.

«Στο Διδυμότειχο, για παράδειγμα, για να χειρουργήσει κάποιο περιστατικό ο οφθαλμίατρος πρέπει να μετακινηθεί και ο ίδιος και ο άρρωστός του στη Θεσσαλονίκη. Αντί να πάνε στη Θεσσαλονίκη, εφόσον το νοσοκομείο Διδυμοτείχου του το επιτρέψει, θα πάει ένα απόγευμα στο δημόσιο νοσοκομείο, θα κάνει την επέμβασή του, θα πληρώσει το κόστος του νοσοκομείου, όπως θα πλήρωνε το κόστος της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη, κι όλα αυτά θα γίνουν στο Διδυμότειχο, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν αμφότεροι σε άλλη πόλη», εξηγεί ο τ. πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ως αντίστοιχο παράδειγμα, αναφέρει την περιοχή της Φλώρινας, όπου ο ΩΡΛ αναγκάζεται να μετακινείται μαζί με τον άρρωστο στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη, προκειμένου να κάνει μια επέμβαση ρουτίνας (π.χ. αμυγδαλεκτομή). «Θα μπορεί, εφόσον το νοσοκομείο της Φλώρινας επιθυμεί να λειτουργήσει με αυτή τη διαδικασία, να κάνει την επέμβαση εκεί. Το όφελος για τον ασθενή είναι ότι θα χειρουργηθεί στον τόπο του, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να πάει σε άλλη πόλη», σημειώνει.

Πάντως, ο ΠΙΣ έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης ξεκάθαρων σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας, αναφέροντάς μάλιστα τη διατήρηση αυτή ως «θεμελιώδη ανάγκη».