ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στην Μολδαβία και πως αυτό μας επηρεάζει;

07/03/2024

Νιώθω την υποχρέωση να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μου την επικίνδυνη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ήπειρος μας, ιδίως ελλείψει αμυντικών στρατιωτικών συμφωνιών. Η θέση της Μολδαβίας, με φόντο τους επιθετικούς ελιγμούς της Ρωσίας, χρησιμεύει ως αυστηρή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε έθνος χωρίς επαρκή προστασία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Μολδαβία έχει υποστεί πολλές προκλήσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντηχεί απειλητικά, καθώς η Μολδαβία παλεύει με περιπλανώμενους πυραύλους στο έδαφος της, ενεργειακές κρίσεις, πληθωρισμό και προσπάθειες υπονόμευσης της κυριαρχίας της. Η δημοκρατική κυβέρνηση της, αντιμετωπίζει ανελέητες πιέσεις από φιλορωσικές παρατάξεις, ενώ η Μολδαβία επωμίζεται το βάρος της φιλοξενίας του μεγαλύτερου κατά κεφαλήν αριθμού Ουκρανών προσφύγων.

 

“Πρέπει να ενισχύσουμε την συλλογική ασφάλεια της ΕΕ για να προστατευθούμε από εξωτερικές απειλές”

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Mihai Popsoi, η Μολδαβία αντιμετωπίζει μία αδυσώπητη τακτική υβριδικού πολέμου από τη Μόσχα. Από τη χρηματοδότηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έως τη διάδοση παραπληροφόρησης, οι ύπουλες προσπάθειες της Ρωσίας απειλούν το δημοκρατικό καθεστώς της Μολδαβίας και εμποδίζουν την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Υπερδνειστερία, η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, παραμένει πυριτιδαποθήκη έντασης για τη χώρα, ενώ η παρουσία της Ρωσίας είναι έντονη εκεί, με στρατεύματα που σταθμεύουν υπό το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης. Η πρόσφατη έκκληση για “προστασία” από την Υπερδνειστερία στην Ρωσία υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει εφησυχασμένη απέναντι σε μια τέτοια επιθετικότητα. Τα διδάγματα από τη Μολδαβία και την Ουκρανία χρησιμεύουν ως ένα ηχηρό κάλεσμα για επαγρύπνηση. Πρέπει να ενισχύσουμε την συλλογική ασφάλεια της ΕΕ για να προστατευθούμε από εξωτερικές απειλές.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ας θυμηθούμε ότι η ψήφος μας δεν είναι απλώς μια πολιτική χειρονομία, αλλά μια επίσημη δέσμευση για την προάσπιση των αξιών της δημοκρατίας και της ειρήνης στην Ευρώπη. Μια ενωμένη και αποφασιστική ΕΕ αποτελεί το προπύργιο ενάντια στον αυταρχισμό, εξασφαλίζοντας ένα δημοκρατικό μέλλον.