ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η νέα συμφωνία με την Αίγυπτο προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα.

10/03/2024

Νέος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ αναδείχθηκε η Αίγυπτος προ ολίγων ημερών, με την υπογραφή συμφωνίας ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και την ανάταση της αιγυπτιακής οικονομίας. Η συμφωνία αυτή θα αποδειχθεί μελλοντικά, κατά την άποψη μου, ιδιαίτερα ευεργετική για την Ελλάδα.

Η Αίγυπτος απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν με την υπογραφή της συνθήκης για την οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ότι θεωρεί την Ελλάδα και την Κύπρο “φίλες” χώρες στην ευρύτερη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Μία σταθερή και σε τροχιά ανάπτυξης Αίγυπτος, όχι μόνο θα τονώσει το εμπόριο και την οικονομία μας, λόγω των εμπορικών μας σχέσεων, αλλά θα ισχυροποιήσει τις ελληνοκυπριακές θέσεις σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και τα σύνορα, σε αντιδιαστολή με το τουρκικό όνειρο της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να πλησιάσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου και να αποσπάσει την στήριξη της σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας θεμάτων σε σχέση με την Τουρκία. Η κίνηση όμως της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την Αίγυπτο για την ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών, δημιουργεί πολλές αλλαγές στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου, Αιγύπτου – Ελλάδας και ΕΕ – Αιγύπτου – Τουρκίας.

 

“Η σύγκλιση απόψεων Ελλάδας – Αιγύπτου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σχεδόν δεδομένη, εάν η Αίγυπτος επιθυμεί την ενδυνάμωση των σχέσεων της με την ΕΕ”

 

Οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου θα αλλάξουν αναπόφευκτα. Το γεγονός και μόνο ότι η Αίγυπτος θα λάβει χρηματική αποζημίωση για το μεταναστευτικό έχει θορυβήσει την Τουρκία, που μέχρι στιγμής ήταν ο κύριος συνεργάτης της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα και (λόγω της κακής τουρκικής οικονομίας) βασιζόταν στα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της νέας συμφωνίας. Με την στήριξη του πρωθυπουργού η Αίγυπτος κατάφερε να αποσπάσει την ευρωπαϊκή βοήθεια. Η αιγυπτιακή οικονομία θα αναζωογονηθεί από τη συμφωνία και η Αίγυπτος προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας, για τη σύναψη μελλοντικών συμφωνιών με την ΕΕ. Η σύγκλιση απόψεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σχεδόν δεδομένη, εάν η Αίγυπτος επιθυμεί την ενδυνάμωση των σχέσεων της με την ΕΕ.

Τέλος, στο τρίπτυχο ΕΕ – Αιγύπτου – Τουρκίας εάν η Αίγυπτος αποδειχθεί ικανότερη να τηρήσει τη συμφωνία, από ότι έχει κάνει η Τουρκία στο παρελθόν, με την εργαλειοποίηση των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, τότε η σημασία της Τουρκίας θα μειωθεί. Αυτομάτως, η Ελλάδα ενδέχεται να δει ακόμη περισσότερους ευρωπαίους εταίρους (που μέχρι στιγμής παίζουν το χαρτί της ουδετερότητας, σε ότι αφορά τις διαφωνίες μας με την Τουρκία) να στέκονται ανοικτά στο πλευρό της.

Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αντάξιος εταίρος της Ευρώπης, σκοπός των ευρωβουλευτών είναι εκτός από το νομοθετικό τους έργο, να συνδράμουν στην “καλή” εικόνα της χώρας τους. Από την Ευρώπη σκοπεύω να αναδείξω την μεγάλη βαρύτητα, που έχει η Ελλάδα για το μέλλον της ΕΕ και να συνδράμω στη διατήρηση αγαστών σχέσεων με πραγματικά έμπιστους συμμάχους για τη χώρα μας, όπως μπορεί να είναι η Αίγυπτος.