ΝΕΑ

Αθ. Εξαδάκτυλος στον Flash: Για αυτό κατεβαίνω στις ευρωεκλογές υποψήφιος με τη ΝΔ.

Flash 99.4 | theopinion.gr

Στην εκπομπή “Έπεσε Σύρμα” στον Flash 99,4 με τον Δημήτρη Συρμάτση, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Αρχικά, ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές. “Για την υγεία γιατί είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες. Πρωτίστως τους πολίτες και όλους εμάς που είμαστε δυνητικά ασθενείς. Η υγεία θα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Την είδαμε να κυριαρχεί μέσα στις συζητήσεις που γίνονται. Θα τη δούμε να κυριαρχεί και μέσα στις συζητήσεις που θα γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως στο παρελθόν και με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον”, ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ερωτώμενος για τις προκλήσεις στην Υγεία απάντησε “αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιατρική που προοδεύει και ακριβαίνει διαρκώς. Από την άλλη έχουμε μια κοινωνία που θα ζει ολοένα και περισσότερα χρόνια ενώ το παραγωγικό της κομμάτι, θα μειώνεται. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν ότι η υγεία θα είναι πάντοτε κυρίαρχη. Διότι θα πρέπει να λύνεται διαρκώς αυτή η εξίσωση που έχει πολλές παραμέτρους και αφορά την καθημερινότητα των ανθρώπων. Τι δουλειά, όμως, έχει η ΕΕ με αυτά; Τα προληπτικά προγράμματα, για παράδειγμα, που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες, χρηματοδοτούνται από εκεί. Κάνουμε πρόληψη για να έχουμε λιγότερες ανάγκες θεραπείας και καλύτερη υγεία για τους ανθρώπους. Άρα θα υπάρχει ένα θέμα που θα είναι κυρίαρχο. Γενικότερα, η τάση που υπάρχει από τους υγειονομικούς είναι να έχουμε συμμετοχή στα δρώμενα και στο γίγνεσθαι το ευρωπαϊκό. Άρα υπό αυτό το πρίσμα ελήφθη η απόφασή μου. Χωρίς όμως να παραγνωρίζει κανείς και την άποψη που έχουμε στα άλλα θέματα”.

Για την περίπτωση των απογευματινών χειρουργείων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το 45% των πολιτών κατευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα με βάση τις έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2013 μέχρι σήμερα και το 70%, λένε πως αν είχαν την οικονομική δυνατότητα θα πήγαιναν και αυτοί στον ιδιωτικό τομέα.

“Άρα πληρώνουμε ούτως ή άλλως. Ούτε η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος θα είναι ούτε η καταστροφή του. Όπως δεν ήταν μέχρι τώρα τίποτα από αυτά τα δύο και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων εδώ και 23 χρόνια. Ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν το χειρουργείο, θα μειώσουν τη λίστα, βεβαίως θα τη μειώσουν. Δε θα είναι όμως πολύ μεγάλη η μείωση γιατί λίγα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή και λίγες κλινικές έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με απογευματινά χειρουργεία”, υπογράμμισε και στη συνέχεια πρόσθεσε δύο σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

“Καταρχάς να μη δούμε σε καμία περίπτωση αραιές λίστες το πρωί και πυκνές λίστες το απόγευμα. Που σημαίνει ότι άνθρωποι που δε θέλουν ή δεν μπορούν, ωθούνται προς το απόγευμα. Δεν θα το επιτρέψει το υπουργείο γιατί το γνωρίζει, γιατί η λίστα των χειρουργείων είναι ηλεκτρονική. Άρα βλέπει κανείς ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Αν δει ότι ο Εξαδάκτυλος βάζει δύο μικρά χειρουργεία το πρωί και αυτό το έχει κάθε πρωί και τέσσερα μεγάλα το απόγευμα και αυτό το έχει κάθε απόγευμα, αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Διότι αν υπάρχει μια λίστα που σέρνεται μήνες για τον συγκεκριμένο ιατρό και τα πρωινά χειρουργεία είναι αραιά και μικρά και τα απογευματινά του είναι μεγάλα, αυτό είναι αδικαιολόγητο”, ενώ για το δεύτερο σημείο που είναι πολύ σημαντικό:

“Η εξαγγελία που περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία που θα επιδοτηθούν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό πραγματικά θα μειώσει τις λίστες αναμονής και θα είναι πολύ μεγάλο όφελος για τους Έλληνες ασθενείς. Αυτό είναι μέτρο που θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά θα είναι μια μεγάλη διαφορά, η οποία θα γίνει με καλύτερους όρους από αντίστοιχες παρεμβάσεις άλλων χωρών. Πάντοτε βέβαια με τους περιορισμούς που έχουμε στα νοσοκομεία μας. Γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλα τα νοσοκομεία και όλες οι κλινικές. Ο αριθμός τους θα είναι ρευστός”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το περιστατικό στο Θεαγένειο, με τη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, ο κ. Εξαδάκτυλος, υποστήριξε πως, “την εικόνα την είδαμε όλοι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρχε δυνατότητα και δεν χρησιμοποιήθηκε. Αλλά αυτό θα ερευνηθεί. Νομίζω ότι θα εμπλακεί και ο ιατρικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης σε αυτό το θέμα για να διευκρινιστεί, γιατί η εικόνα που είδαμε θέτει σε κίνδυνο και τον ασθενή και τον γιατρό. Και είναι μια εικόνα που δεν πρέπει να την ξαναδούμε ποτέ και για κανένα λόγο”.